Back to top

Lipsa consumului suficient de apǎ conduce la apariția obezitǎții la copii

pahar cu apa vs. sucuri carbogazoase

Un nou studiu a dezvǎluit faptul cǎ 1 din 5 copii din SUA bea extrem de puținǎ apǎ sau nu bea deloc ȋn unele zile. Nu vǎ gȃndiți cǎ acești copii nu beau lichide deloc – beau și ei, ȋnsǎ, din pǎcate, cosumǎ o mulțime de calorii bȃnd sucuri carbogazoase.

Aceasta, avertizeazǎ experții, se traduce ȋntr-un supliment de minim 100 de calorii pe zi, surplus care, de-a lungul timpului, poate atrage riscul de a deveni supraponderali sau obezi.

Apa vs. sucuri carbogazoase

Apa este cea mai sǎnǎtoasǎ bǎuturǎ pe care o putem consuma, potrivit autorului studiului, Asher Rosinger care este și director al Laboratorului de Apǎ, Sǎnǎtate și Nutriție de la Universitatea de Stat din Pennsylvania. Acesta a mai continuat afirmȃnd cǎ apa este un nutrient esențial, care este vital pentru buna funcționare fiziologicǎ și cognitivǎ.

Pe de altǎ parte, băuturile ȋndulcite sunt unele extrem de problematice, deoarece acestea sunt corelate cu o mulțime de condiții de sănătate negative. Acestea includ creșterea în greutate, cariile dentare și diabetul de tip 2, a spus Rosinger.

Acesta a mai menționat  și faptul că, ȋn prezent, directivele de sǎnǎtate recomandă limitarea aportului zilnic de zaharuri adăugate la mai puțin de 10% din totalul caloriilor consumate.

Rosinger a mai subliniat și faptul cǎ prima opțiune pe care pǎrinții o aleg cȃnd copilul vine la ei, ȋnsetat, ar trebui sǎ fie apa.

Desfǎșurarea studiului

În cadrul acestui studiu, datele au fost colectate de la Studiile Naționale de Sănătate și Nutriție din S.U.A. între 2011 și 2012 și între 2015 și 2016.

Aproximativ 8400 de copii/tineri (cu vârstele cuprinse între 2 și 19 ani) au spus cercetǎtorilor dacă au băut apă în fiecare zi (fiind important și faptul cǎ nu au fost cuantificate cantitățile) și cât de multe băuturi îndulcite cu zahăr au consumat.

Este important de menționat și faptul cǎ bǎuturile dulci menționate au inclus toate sucurile non-dietetice, sucurile de fructe îndulcite, băuturile sportive, băuturile energizante și altele.

Copiii care nu au bǎut apǎ zilnic au consumat cu 100 mai multe calorii pe zi fațǎ de cei care au bǎut apǎ.

Chiar conteazǎ o cantitate atȃt de micǎ de calorii ȋn plus pe zi?

Poate vǎ ȋntrebați dacǎ conteazǎ ȋntr-adevǎr 100 de calorii ȋn plus pe zi și dacǎ un astfel de exces poate face vreo diferențǎ ȋn sǎnǎtatea copiilor.

Experții au rǎspuns cǎ și acest numǎr relativ mic de calorii ȋn plus este important fiindcǎ 100 de calorii ȋn plus pe zi ȋnseamnǎ circa 3000 de calorii ȋn exces lunar, adicǎ aproape o jumǎtate de kilogram adǎugat la greutatea copilului ȋn fiecare lunǎ.

Concluzia este cǎ atȃt copiii, cȃt și persoanele adulte ar trebui sǎ consume apǎ ȋn cantitǎți suficiente zilnic, iar consumul bǎuturilor carbogazoase, mai ales a celor ȋndulcite ar trebui sǎ rǎmȃnǎ doar o amintire sau mǎcar sǎ fie rǎrit considerabil pentru a putea sprijini prevenirea supraponderii și a obezitǎții.

 

În colaborare cu Dr. Marius Fodor, medic primar chirurgie generală

 

Păreri și recenzii

Vizitatorii noștrii au scris următoarele păreri și recenzii despre acest medic/clinică. Adaugă opinia ta despre experiența trăită utilizând formularul de mai jos.

Spune-ți părerea

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.