Back to top

Candida letală: infecția fungică periculoasă care poate fi mortală

Candida auris letală illustratie

Candida auris este o ciupercă care poate cauza infecții fungice la oameni și care poate fi rezistentă la mai multe clase de medicamente antifungice. Aceasta a fost descoperită pentru prima dată în Japonia în 2009 și a fost raportată în mai multe țări din întreaga lume, inclusiv în România.

Infecțiile cu Candida auris sunt deosebit de periculoase pentru persoanele cu sistem imunitar slăbit sau cu afecțiuni cronice, precum diabetul sau cancerul. Aceste infecții pot fi dificil de tratat și pot duce la deces în cazul în care nu sunt tratate în mod corespunzător. Rata de mortalitate printre cei infectați poate ajunge la 60%.

Statistici: numere în creștere

Conform statisticilor, numărul de infecții cu Candida auris a crescut semnificativ în ultimii ani. În unele țări, această infecție a devenit o problemă majoră de sănătate publică. De exemplu, în Statele Unite ale Americii, numărul de cazuri de Candida auris a crescut de la aproximativ 200 în 2016 la peste 1.000 în 2021. 

Conform datelor oficiale, în 2021, au fost raportate 64 de cazuri de infecție cu Candida auris în România.

De unde putem să "luăm" infecția

Candida auris este o problemă deosebit de gravă în spitale și unități de îngrijire a sănătății. Această ciupercă se poate răspândi rapid de la un pacient la altul și poate fi foarte dificil de tratat.

Principala cale de infectare cu Candida auris este contactul direct cu o persoană infectată. Aceasta poate fi în special prin intermediul pielii, dar și prin intermediul obiectelor infectate. De asemenea, această infecție fungică poate fi transmisă prin intermediul dispozitivelor medicale infectate, cum ar fi tuburile de ventilare și cateterele.

O altă cale de transmitere a Candida auris este prin intermediul aerului, în special în zonele cu aglomerare mare de oameni, cum ar fi spitalele sau închisorile. Aceasta poate fi transmisă prin intermediul particulelor mici de aer, care conțin spori fungice.

Pentru a preveni infecțiile cu Candida auris, este important să se păstreze igiena personală și să se evite contactul cu persoanele infectate. De asemenea, este important să se respecte măsurile de control al infecțiilor în mediile de îngrijire a sănătății, cum ar fi spitalul sau casele de îngrijire.

Tratamentul infecției

Tratamentul infecției cu Candida auris poate fi dificil, deoarece aceasta poate fi rezistentă la mai multe clase de medicamente antifungice. În general, tratamentul se bazează pe administrarea de medicamente antifungice intravenos, sub supravegherea atentă a medicului.

Există mai multe clase de medicamente antifungice utilizate în tratamentul infecției cu Candida auris, inclusiv polieni, azoli și echinocandine. În funcție de sensibilitatea infecției cu candida auris la medicamente, medicul poate prescrie unul sau mai multe medicamente antifungice pentru a trata infecția.

Este important să se respecte întotdeauna indicațiile medicului și să se completeze întregul curs de tratament prescris, chiar dacă simptomele infecției s-au ameliorat. Întreruperea tratamentului poate duce la recidiva infecției sau la dezvoltarea unei rezistențe mai mari la medicamente.

Pentru persoanele cu infecții severe sau care nu răspund la tratamentul cu medicamente antifungice, poate fi necesară intervenția chirurgicală. Aceasta poate fi utilizată pentru a îndepărta țesutul infectat sau pentru a ameliora simptomele severe, cum ar fi dificultatea de respirație.

În plus, este important să se prevină răspândirea infecției cu Candida auris prin respectarea măsurilor de control al infecțiilor, cum ar fi igiena personală adecvată, dezinfecția echipamentului medical și evitarea contactului cu persoanele infectate.

Tratamentul infecției cu Candida auris poate fi dificil și poate necesita o abordare individualizată, în funcție de sensibilitatea ciupercii la medicamente și de severitatea infecției. Este important să se respecte întotdeauna indicațiile medicului și să se ia măsuri pentru a preveni răspândirea infecției în comunitate.

Siutația din România

Infecția cu Candida auris este o problemă majoră de sănătate publică în întreaga lume, inclusiv în România. Cazuri de Candida auris au fost raportate în ultimii ani, iar autoritățile sanitare urmăresc îndeaproape situația pentru a preveni răspândirea acestei infecții periculoase. Este important ca persoanele care prezintă simptome de infecție fungică să solicite imediat asistență medicală și să urmeze tratamentul prescris de medic.

 

Sursa și mai multe informații (în engleză): CDC - Fungal Diseases - Candida auris

Păreri și recenzii

Vizitatorii noștrii au scris următoarele păreri și recenzii despre acest medic/clinică. Adaugă opinia ta despre experiența trăită utilizând formularul de mai jos.

Spune-ți părerea

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.