Back to top

Balonul gastric non-chirurgical: O nouă opțiune promițătoare pentru combaterea obezității

Balonul gastric non-chirurgical illustratie

Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie (National Health Service - NHS) a anunțat recent disponibilitatea unui nou tip de balon gastric non-chirurgical, oferind speranță suplimentară pacienților care se luptă cu obezitatea morbidă. Procedura, considerată a fi o alternativă mai puțin invazivă la chirurgia bariatrică, are potențialul de a transforma viețile a mii de persoane.

Articolul din The Guardian, publicat în ianuarie 2024, detaliază lansarea balonului gastric non-chirurgical pe NHS. Se estimează că aproximativ 2.500 de pacienți vor beneficia anual de această procedură, care costă aproximativ 6.000 de lire sterline. Balonul, ingerat sub formă de capsulă, se umple cu apă în stomac, creând o senzație de sațietate și reducând aportul alimentar.

Beneficiile potențiale ale balonului gastric non-chirurgical includ:

  • Pierdere semnificativă în greutate: Studiile clinice au demonstrat o pierdere medie de 10-15% din greutatea corporală totală după 16 săptămâni.
  • Reducerea riscului de boli asociate obezității: Slăbirea semnificativă poate reduce riscul de diabet de tip 2, boli cardiovasculare, hipertensiune arterială și apnee în somn.
  • Îmbunătățirea calității vieții: Pierderea în greutate poate duce la o creștere a energiei, mobilității și stimei de sine.

Există, de asemenea, riscuri potențiale asociate procedurii, cum ar fi:

  • Greață și vărsături: Simptome frecvente, ce pot fi ameliorate cu medicație.
  • Disconfort abdominal: Unele persoane pot experimenta dureri sau crampe stomacale.
  • Blocarea intestinelor: O complicație rară, dar gravă, care poate necesita intervenție chirurgicală.

Eligibilitatea pentru balonul gastric non-chirurgical este strictă. Pacienții trebuie să aibă un indice de masă corporală (IMC) de 40 sau mai mare, sau un IMC de 35 sau mai mare cu comorbidități legate de obezitate. De asemenea, trebuie să fi încercat și eșuat să slăbească prin alte metode, cum ar fi dieta și exercițiile fizice.

Procedura este relativ simplă. Balonul este ingerat sub formă de capsulă cu un pahar de apă. Capsula se dizolvă în stomac, iar balonul se umple cu apă. Balonul rămâne în stomac timp de 16 săptămâni, după care se dezumflă și se elimină natural din organism.

Balonul gastric non-chirurgical nu este o soluție magică, dar poate fi un instrument valoros pentru combaterea obezității. Este important ca pacienții să urmeze o dietă sănătoasă și un program de exerciții fizice regulate după procedură pentru a obține rezultate optime.

Utilizarea balonului gastric pentru reducerea greutății înainte de chirurgia bariatrică

Obținerea unei pierderi în greutate semnificative înainte de a urma o intervenție chirurgicală bariatrică în cazul persoanelor cu indice de masă corporală (IMC) peste 50 poate fi crucială pentru succesul acesteia și pentru reducerea riscurilor postoperatorii. Una dintre metodele care a câștigat popularitate în acest sens este utilizarea balonului intragastric. Această tehnologie implică plasarea unui balon umflat în stomac pentru a reduce capacitatea acestuia, determinând o senzație de sațietate precoce și reducând consumul alimentar al pacientului.

Un studiu realizat de Sarah Mills și colaboratorii săi a examinat eficacitatea utilizării balonului intragastric înainte de chirurgia bariatrică. Autorii au analizat rezultatele a numeroase intervenții chirurgicale bariatrice efectuate pe pacienți care au utilizat această metodă în prealabil. Rezultatele studiului au arătat că utilizarea balonului intragastric înainte de chirurgia bariatrică a dus la o reducere semnificativă în greutate la majoritatea pacienților, facilitând astfel intervenția chirurgicală ulterioară și creșterea șanselor de succes.

Unul dintre avantajele majore ale acestei proceduri este că permite pacienților să își schimbe obiceiurile alimentare și să își reducă greutatea într-un mod relativ non-invaziv. De asemenea, acest lucru poate contribui la reducerea riscurilor asociate cu intervenția chirurgicală, precum și la pregătirea pacienților pentru schimbările de stil de viață necesare după operație.

Cu toate acestea, este important să se sublinieze că utilizarea balonului intragastric nu este o soluție miraculoasă și nu este potrivită pentru toți pacienții. Decizia de a utiliza această metodă trebuie să fie luată în considerare împreună cu medicul și trebuie să fie personalizată în funcție de nevoile și condițiile individuale ale fiecărui pacient.

Utilizarea balonului gastric înainte de chirurgia bariatrică poate fi o componentă valoroasă a pregătirii preoperatorii, ajutând pacienții să își atingă obiectivele de pierdere în greutate și contribuind la succesul intervenției chirurgicale ulterioare. Cu toate acestea, este important să se ia în considerare atât avantajele, cât și limitările acestei metode, iar decizia trebuie să fie luată în urma unei evaluări adecvate și a unei discuții detaliate cu echipa medicală.

Studii pe două tipuri de balon gastric

Continuând cercetarea noastră asupra balonului gastric non-chirurgical, am găsit un studiu publicat în British Journal of Surgery care compară eficacitatea a două tipuri de baloane.

Studiul a arătat că ambele tipuri de baloane sunt eficiente în pierderea în greutate pe termen scurt și au rate acceptabile de complicații. Participanții la studiu care au primit primul tip de balon au pierdut în medie 11 kg după 4 luni, în timp ce cei care au primit al doilea tip de balon au pierdut în medie 14,8 kg după 12 luni.

Un aspect important de menționat este faptul că participanții la studiu au revenit la greutate după îndepărtarea balonului gastric. De asemenea, studiul a constatat că primul tip de balon a fost mai ușor de tolerat de către pacienți comparativ cu al doilea tip de balon.

Aceste informații susțin ideea că balonul gastric non-chirurgical poate fi o unealtă valoroasă pentru pierderea în greutate, însă este important să se țină cont de faptul că este necesară o schimbare a stilului de viață pe termen lung pentru a menține rezultatele.

Discutați cu un medic pentru a afla dacă această procedură este potrivită pentru dumneavoastră.

Alte resurse de informații:

 

Citește și: Pastila care se transformă în balon gastric ar putea sprijini pacienţii cu obezitate

Păreri și recenzii

Vizitatorii noștrii au scris următoarele păreri și recenzii despre acest medic/clinică. Adaugă opinia ta despre experiența trăită utilizând formularul de mai jos.

Spune-ți părerea

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.