Back to top

Vieți furate: 3 milioane de persoane ucise de alcool și drogurilor

persoane ucise de alcool și drogurilor

Alcoolul și drogurile au fost mult timp asociate umanității, fiind integrate în obiceiuri sociale precum sărbătorile sau activitățile sociale de zi cu zi. Cu toate acestea, celebrarea ascunde adesea o realitate crudă - aceste substanțe ucid milioane de oameni în fiecare an, lăsând în urmă o poveste a devastării. Un raport recent al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) scoate la lumină adevărata amploare a acestei crize globale, dezvăluind că peste 3 milioane de oameni își pierd viața anual din cauza consumului de alcool și droguri, bărbații fiind afectați în mod disproporționat.

Acest număr uluitor se traduce printr-o epidemie tăcută, care fură în liniște familiilor și comunităților ființe dragi. Raportul OMS analizează mai profund, evidențiind pericolele specifice asociate atât cu alcoolul, cât și cu drogurile.

Alcoolul: O Otravă Deghizată

Alcoolul, deși aparent inofensiv, poate fi o toxină puternică. Potrivit OMS, numai în 2019, 2,4 milioane de decese au fost atribuite consumului de alcool. Aceste decese au provenit din diverse cauze, inclusiv boli netransmisibile precum ciroză hepatică, cancer și boli cardiovasculare. De asemenea, alcoolul contribuie semnificativ la răni, violență și tulburări de sănătate mintală.

Raportul subliniază faptul că tinerii sunt deosebit de vulnerabili la efectele adverse ale alcoolului. Consumul de alcool este un factor de risc principal pentru decesul și invaliditatea prematură în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 20 și 39 de ani. Acest lucru subliniază nevoia urgentă de intervenții punctuale pentru a educa tinerii cu privire la pericolele alcoolului și pentru a promova stiluri de viață mai sănătoase.

Drogurile: Un Spectru al Distrugerii

Raportul OMS explorează și impactul distructiv al drogurilor ilicite. Deși nu sunt furnizate numere concrete, raportul recunoaște contribuția semnificativă a consumului de droguri la mortalitate și morbiditate. Supradozele de droguri, bolile infecțioase transmise prin împărțirea seringilor și problemele de sănătate mintală asociate cu dependența de droguri joacă toate un rol în aceste deznodăminte tragice.

Raportul evidențiază natura diversă a problemei drogurilor, cuprinzând o gamă largă de substanțe, de la opioide și stimulente la canabis și cocaină. Fiecare drog prezintă propriul set de riscuri, iar raportul solicită răspunsuri multifațetate adaptate provocărilor specifice puse de diferite substanțe.

Bărbații "suportă" greul poverii

Raportul OMS prezintă o imagine îngrijorătoare a disparității de gen asociată cu decesele cauzate de consumul de alcool și droguri. Bărbații sunt afectați în mod disproporționat, reprezentând majoritatea deceselor. Această disparitate poate fi atribuită mai multor factori, inclusiv rate mai mari de consum de alcool în rândul bărbaților, comportamentul riscant și accesul limitat la serviciile de asistență medicală.

Înțelegerea motivelor din spatele acestui decalaj de gen este crucială pentru dezvoltarea unor intervenții eficiente. Strategiile care abordează nevoile și vulnerabilitățile specifice ale bărbaților sunt esențiale pentru a reduce valul crescător de decese legate de alcool și droguri.

Un apel la acțiune: ruperea ciclului

Raportul OMS servește ca un memento dur al costului uman imens al consumului de alcool și droguri. Este un apel la acțiune, îndemnând guvernele, profesioniștii din domeniul sănătății și organizațiile societății civile să se unească în lupta lor împotriva acestei crize globale.

Se pot lua mai multe măsuri cheie pentru a aborda această provocare. Implementarea politicilor care reglementează disponibilitatea alcoolului și drogurilor, promovarea campaniilor de conștientizare publică și extinderea accesului la tratament și servicii de reducere a daunelor.

Situația din România

În timp ce datele globale sunt alarmante, România nu face excepție. Conform datelor publicate de Agenția Națională Antidrog (ANA) din România, consumul de droguri ilicite a crescut în rândul adulților români cu vârste cuprinse între 15 și 64 de ani, de la 6,6% în 2013 la 10,7% în 2019. Cannabisul rămâne cel mai frecvent drog consumat ilegal în România, urmat de substanțele noi psihoactive (NSP).

Problema consumului de alcool este la fel de îngrijorătoare. Un studiu realizat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) [2] arată că 15,7% dintre elevii români de 16 ani au experimentat consumul de droguri ilegale (inclusiv medicamente fără prescripție medicală), iar 5,1% au încercat substanțe noi psihoactive.

Statistici: Consumul ridicat de alcool și droguri și în România

În timp ce datele privind consumul de droguri la elevi provin de la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), statisticile referitoare la consumul general de alcool în România dezvăluie o imagine îngrijorătoare. Iată o analiză detaliată cu surse pentru explorare ulterioară:

Conform Statista - Piața alcoolului din România, site web ce oferă date și tendințe privind diverse aspecte ale pieței alcoolului din România, inclusiv statistici referitoare la consum, ne prezintă date îngrijortoare. România se numără printre țările cu cel mai mare consum de alcool din lume, cu un consum anual pe cap de locuitor de 10,49 litri de alcool pur în 2023.

Consumul defalcat pe băuturi:

 • Bere: Românilor le place în special berea, consumul anual pe cap de locuitor atingând 87 de litri în 2021.
 • Vin: România este, de asemenea, un producător și consumator important de vin, cu un consum anual de 3,7 milioane de hectolitri în 2022. Aceasta se traduce prin aproximativ 23,7 litri pe cap de locuitor anual.
 • Băuturi spirtoase: Băuturile alcoolice distilate precum țuica (o băutură tradițională românească din prune) contribuie și ele la consumul general, cu o medie estimată la 6,3 litri pe cap de locuitor pe an (date din perioada 2018-2021).

Aceste statistici evidențiază nevoia urgentă de a implementa strategii eficiente de prevenție și tratament și în România, pentru a combate atât consumul de droguri ilicite, cât și pe cel de alcool.

Influența alcoolului și a drogurilor asupra tinerilor din România

Un alt studiu intitulat Factori psihosociali și modele de consum de alcool la adulții tineri din vestul României nu furnizează date statistice relevante pe plan național despre consum, dar oferă informații despre obiceiurile de consum în rândul adulților tineri din vestul României, ceea ce poate fi informativ.

Alte puncte de luat în considerare

 • Probleme de sănătate: Consumul ridicat de alcool este asociat cu diverse probleme de sănătate, inclusiv boli hepatice, boli cardiovasculare și anumite tipuri de cancer ce ne pot afecta și mai mult din cauza sistemului medical precar.
 • Factori socioeconomici: Factori precum sărăcia, șomajul și stresul social pot contribui la rate mai mari de consum de alcool. Studiul amintit a fost realizat în vestul României, situația în alte zone poate să difere și să fie mai accentuată problema din cauza inegalităților economice și sociale a diferitelor zone geografice.
 • Politici guvernamentale: Măsuri precum taxele pe alcool și reglementările privind publicitatea pot influența tiparele de consum.

O abordare multifațetată pentru o problemă complexă la nivel internațional

Nu există un glonț magic pentru a rezolva problema globală a consumului de alcool și droguri. În schimb, este necesară o abordare multifațetată care să țină cont de factorii sociali, economici și de sănătate publică. Iată câteva zone cheie de acțiune:

1. Reglementare și Control:

 • Implementarea unor politici eficiente de control al drogurilor pentru a reduce oferta de substanțe ilicite.
 • Reglementarea vânzării și consumului de alcool, inclusiv limitarea orelor de vânzare și creșterea taxelor pe alcool.

2. Prevenție și Educație:

 • Dezvoltarea programelor de educație pentru tineri care să le ofere informații corecte despre pericolele consumului de alcool și droguri.
 • Implicarea părinților, profesorilor și comunităților în eforturile de prevenție.
 • Promovarea unor stiluri de viață sănătoase ca alternative la consumul de substanțe.

3. Tratament și Recuperare:

 • Asigurarea accesului universal la servicii de tratament eficient pentru dependența de alcool și droguri.
 • Dezvoltarea unor programe de reabilitare care să ajute persoanele dependente să se reintegreze în societate.
 • Combaterea stigmei asociate cu dependența de substanțe.

4. Reducerea Daunelor:

 • Furnizarea programelor de schimb de ace pentru a reduce riscul transmiterii bolilor infecțioase printre consumatorii de droguri injectabile.
 • Oferirea locurilor de consum supravegheate pentru a reduce riscul de supradoze.
 • Dezvoltarea tratamentelor de substituție a opioidelor pentru a ajuta persoanele dependente de opioide să își gestioneze dependența.

5. Cercetare și Dezvoltare:

 • Investiții în cercetare pentru a înțelege mai bine dependența de substanțe și pentru a dezvolta noi tratamente eficiente.
 • Dezvoltarea unor metode mai bune de prevenire a consumului de substanțe.

Problema consumului de alcool și droguri nu poate fi rezolvată de o singură țară sau organizație. Este necesară o colaborare globală eficientă pentru a reduce cererea și oferta de substanțe, pentru a sprijini țările cu resurse limitate și pentru a găsi soluții durabile.

Un viitor mai sănătos pentru toți

Prin implementarea unei abordări cuprinzătoare care combină intervenții de prevenție, tratament, reducere a daunelor și cercetare, putem spera să reducem impactul devastator al consumului de alcool și droguri asupra vieților oamenilor din întreaga lume. Crearea unui viitor mai sănătos pentru toți necesită eforturi concertate din partea guvernelor, organizațiilor internaționale, profesioniștilor din domeniul sănătății și al asistenței sociale, precum și a comunităților locale. Putem construi o lume în care consumul de substanțe nu mai este o povară care să ne sfâșie familiile și comunitățile.

Referințe:

Păreri și recenzii

Vizitatorii noștrii au scris următoarele păreri și recenzii despre acest medic/clinică. Adaugă opinia ta despre experiența trăită utilizând formularul de mai jos.

Spune-ți părerea

Plain text

 • Etichetele HTML nu sunt permise.
 • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.