Back to top

Numărul pacienților cu tromboză venoasă profundă (TVP) a crescut ȋn 2020 – cum ne ferim de afecțiunea venoasă

illustratie: fata stă în geam odihnind picioarele lungi

Deja nu mai trebuie menționat faptul că 2020 nu a fost cel mai bun an pentru nimeni, mai ales pentru persoanele care suferă de varice și alte probleme de natură circulatorie și de sănătate, ȋn general.

Specialiștii de la o clinică pentru probleme de natură venoasă din SUA au analizat situația pacienților cu tromboză venoasă profundă și au concluzionat că, pe perioada pandemiei, numărul cazurilor a crescut. De asemenea, aceștia oferă pacienților sfaturi pentru evitarea acestei probleme extrem de serioase de sănătate.

La ȋnceputul lunii aprilie, medicii de la clinica din San Antonio, SUA, au observat că există tot mai mulți pacienți cu tromboză venoasă profundă (TVP). TVP este o afecțiune care poate fi cauzată de vene varicoase ce nu sunt tratate, astfel determinând dezvoltarea unui cheag de sânge într-o venă profundă, de obicei la nivelul piciorului.

Fondatorul clinicii, John Hogg a estimat faptul că aceasată creștere a fost de 400-500%, iar COVID-19 este, cu siguranță, implicat.

Este totuși important de menționat faptul că, pe perioada verii, diagnosticul de TVP apare mai des pentru că persoanele sunt deseori deshidratate și mai puțin active, potrivit părerii specialiștilor.

Sedentarismul, coronavirusul și TVP

Hogg a afirmat că a văzut mai multe cazuri de TVP ȋn ultimele 5 luni decât ȋn ultimii 25 de ani de imagistică a venelor, ceea ce este evident extrem de alarmant.

Expertul atribuie această creștere alarmantă factorilor care țin de pandemie – cum ar fi creșterea numărului de oameni care lucrează și studiază de acasă, interacțiunea socială limitată și altele. Sedentarismul pe perioade lungi crește riscurile formării cheagurilor de sânge, și, de asemenea, riscul dezvoltătii de TVP.

Expertul a mai menționat faptul că această condiție de sănătate se găsește mai mult ȋn cazul pacienților cu vârste ȋnaintate care nu se mișcă destul și nu consumă suficiente lichide pe timpul zilei.

Hogg a observat faptul că se prezintă la medic cu astfel de probleme legate de cheagurile de sânge persoane de toate vârstele, ceea ce a fost un fapt ȋngrijorător.

Acesta a mai subliniat și că unele persoane care au avut COVID-19 cu sau fără simptome au avut parte de umflături la nivelul picioarelor cu aproximativ o lună mai târziu după diagnosticare. Aceste persoane se prezentau la medic pentru o evaluare, iar specialiștii descopereau prezența TVP.

Condiția implică durere, umflături, roșeață și sensibilitate, de obicei la un picior. Deoarece această condiție de sănătate poate provoca moartea dacă se mută de la picioare la plămâni sau inimă, persoanele cu aceste simptome ar trebui să solicite asistență medicală imediată.

Cum ne putem feri de tromboza venoasă profundă

Ȋntr-un comunicat de presă, Hogg explică cum ne putem feri de TVP, sfaturile fiind destinate mai ales persoanelor sedentare. Expertul recomandă încorporarea unei practici simple pentru a menține sângele care curge înapoi în inimă de la picioare.

Acesta a afirmat că această practică simulează mersul de jos si transportarea sângelui proaspăt ȋn țesuturi. Se evită de asemenea acumularea de sânge ȋn varicele mai mari.

Iată ce implică această tehnică: așează-ți picioarele cu tălpile pe podea; ridică-ți călcâiele, apoi revino cu ele pe podea. Repetă mișcarea.

Expertul ne sfătuiește, de asemenea, să bem apă destulă și să facem plimbări cât de des posibil. Ȋn cazul persoanelor care suferă de varice, acestea sunt sfătuite să caute opțiuni de tratamente de specialitate care vor preveni apariția TVP.

 

În colaborare cu Dr. Marius Fodor, medic primar chirurgie generală și chirurgie vasculară

Păreri și recenzii

Vizitatorii noștrii au scris următoarele păreri și recenzii despre acest medic/clinică. Adaugă opinia ta despre experiența trăită utilizând formularul de mai jos.

Spune-ți părerea

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.