Back to top

Obezitatea infantilǎ este asociatǎ cu diferențe de structurǎ ale unor regiuni ale creierului

Copii obezitatea infantilǎ afectiuni creierului

Legat de obezitatea infantilǎ, se cereceteazǎ diverse cauze care ar putea conduce la apariția acesteia pentru a se putea analiza eventualele mǎsuri de prevenție. Potrivit cercetǎrilor, obezitatea la cei mici este asociatǎ cu unele diferențe la nivel structural al creierului care sunt legate de controlul cognitiv, comparativ cu creierul copiilor care au o greutate normalǎ.

Aceste cercetǎri recente au fost efectuate la Universitatea din Cambridge. Pe de altǎ parte, oamenii de știință care au condus studiul subliniază faptul că nu este posibil să se evidențieze ȋn mod exact dacǎ obezitatea provoacă aceste modificări ale creierului sau dacă copiii sunt obezi din cauza faptului cǎ structurile creierului lor sunt diferite. Astfel, existǎ discuții legate de cauzǎ și efect.

Obezitatea la copii

Circa 124 de milioane de copii din întreaga lume sunt considerați obezi.

De pildǎ, ȋn Marea Britanie, aproape unul din cinci copii sunt supraponderali sau obezi atunci când încep școala primară, iar această cifră crește la unu din trei în momentul în care copiii încep școala gimnazială.

Este extrem de important de subliniat faptul cǎ acei copii care sunt supraponderali sau obezi au mai multe riscuri de a deveni adulți obezi. Mai mult decȃt atȃt, ei manifestǎ un risc crescut pentru o sănătate șubredǎ în viața ulterioară de adult; problemele includ diabetul, bolile de inimă și cancerul.

Legǎturile dintre funcțiile cerebrale și IMC

Studiile anterioare au evidențiat o legǎturǎ ȋntre suprapondere/obezitate și un scor mai mic potrivit unor mǎsuri ale funcțiilor importante ale creierului. Aceste funcții includ autocontrolul, luarea deciziilor, memoria de lucru (care deține temporar informații pentru procesare) și răspunsul la recompense.

Astfel de funcții ale creierului numite și funcții de executare se referă la un set de procese care favorizeazǎ planificarea, rezolvarea problemelor, raționamentul flexibil și reglarea comportamentelor și emoțiilor.

Pentru a studia copiii potrivit greutǎții acestora, studiul recent de care aminteam la ȋnceputul articolului a analizat 2700 de copii cu vȃrstele cuprinse ȋntre 9 și 11 ani, iar rezultatele studiului sunt publicate ȋn jurnalul Cortexul Cerebral.

Pe parcursul studiului, cercetătorii au analizat grosimea cortexului - stratul exterior al creierului - așa-numita noastră „materie gri” - și au comparat-o cu indicele de masă corporală al fiecărui copil (IMC). Mai mult decȃt atȃt, experții au analizat rezultatele testelor privind funcția executivă evidențiatǎ mai sus.

Rezultatele studiului

Din pǎcate, se pare cǎ echipa de experți a descoperit o asociere între IMC-ul crescut al copiilor și reduceri semnificative în grosimea cortexului, precum și subțierea în regiunea pre-frontală a cortexului, o zonă care asociată cu controlul cognitiv. Astfel, pe scurt, se poate spune cǎ supraponderea și obezitatea afecteazǎ fǎrǎ doar și poate creierul celor mici.

Mai mult decȃt atȃt, un IMC crescut a fost asociat și cu performanțe mai slabe la testele pentru a măsura funcția executivă a creierului.

„Am observat diferențe foarte precise în structura creierului între copiii care erau obezi și copiii care aveau o greutate sănătoasă”, a afirmat dr. Lisa Ronan, de la Departamentul de Psihiatrie de la Universitatea din Cambridge, autoarea principalǎ a studiului.

Cauzele și consecințele obezitǎții la copii reprezintǎ un subiect vital care se aflǎ ȋntr-o continuǎ cercetare.

Păreri și recenzii

Vizitatorii noștrii au scris următoarele păreri și recenzii despre acest medic/clinică. Adaugă opinia ta despre experiența trăită utilizând formularul de mai jos.

Spune-ți părerea

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.