Back to top

Poate gǎtitul acasǎ sprijini lupta contra obezitǎții?

illustartie gatire acasa sanatoasa

Potrivit cercetǎrilor, s-a demonstrat faptul cǎ pentru foarte multe familii care au timpul limitat și finanțele la fel, evitarea alimentelor procesate nu este chiar cea mai realistǎ opțiune, deocamdatǎ.

O mulțime de experți ȋn nutriție ȋnvinovǎțesc alimentele procesate pentru epidemia de obezitate din ȋntreaga lume. Aceștia sugereazǎ cǎ prepararea alimentelor acasǎ ar putea ajuta ȋn aceastǎ luptǎ cu obezitattea și supraponderea.

Obstacole diverse ȋmpiedicǎ unele familii sǎ trǎiascǎ sǎnǎtos

Pe de altǎ parte, unii cercetători se împotrivesc acestei idei, argumentând că aceasta simplifică mult prea mult obstacolele cu care se confruntă familiile sărace și cele de clasă mijlocie.

Argumentele ȋmpotriva alimentelor procesate sunt tot mai puternice. De pildǎ, o mulțime de studii efectuate recent au adus noi dovezi cum că aceste alimente, care sunt încărcate cu sare, zahăr, grăsimi și aditivi chimici, conduc la o creștere a riscului pentru obezitate și boli cronice.

Experții de la Institutul Național de Sǎnǎtate din SUA au descoperit cǎ oamenii consumǎ mai multe calorii și au acumulat mai mult exces ponderal din dietele bazate pe alimentele ultra-procesate cum sunt dulciurile, sucurile carbogazoase, produsele de patiseries, chipsurile din cartofi, conservele și carnea prelucratǎ.

Apoi, alte studii foarte semnificative publicate ȋn jurnalul BMJ au evidențiat cǎ persoanele care au consumat astfel de alimente au avut o ratǎ a mortalitǎții mai crescutǎ comparativ cu persoanele care au evitat astfel de alimente.

Limitatea alimentelor procesate

Toate aceste rezultate, alǎturi de multe altele, au determinat experți în domeniul sănătății - inclusiv dr. Francis Collins, directorul Institutului Național de Cercetare N.I.H. - să îndemne americanii să-și limiteze aportul de alimente ultra-procesate. Pe de altǎ parte, acest lucru ar putea fi mai ușor de zis decât de făcut.

De pildǎ, pentru americani și nu numai, aceste alimente au devenit sursa principalǎ de hranǎ și reprezintǎ circa 60% din cantitatea de calorii consumate. Persoanele din categoria celor cu venituri mai mici le consumǎ ȋn primul rȃnd fiindcǎ, de multe ori, acestea au prețurile mai mici și reprezintǎ opțiuni msai convenabile.

 Această legătură între sărăcie și alimente procesate este ilustrată într-o nouă carte scrisă de trei sociologi care studiază alimentele, familiile și inegalitățile: Sarah Bowen, Joslyn Brenton și Sinikka Elliott.

Cercetǎrile din aceastǎ carte au dorit sǎ analizeze ideea pe care o repetǎ mulți nutriționiști – aceea cǎ oamenii ȋși pot recupera sǎnǎtatea știrbitǎ de obezitate cu ajutor eliminǎrii alimentelor procesate care ar trebui ȋnlocuite cu gǎtitul sǎnǎtos acasǎ.

Dar, se pare cǎ aceastǎ soluție nu este cea mai fericitǎ pentru familiile mai sǎrace și care au timpul limitat.

Experții au descoperit mai multe obstacole care ȋmpiedicǎ astfel de familii sǎ se alimenteze mai sǎnǎtos. Cel mai mare obstacol este lipsa de bani și achiziționarea de alimente ieftine, de proastǎ calitate - alimentele procesate cu conținut ridicat de sodiu, zahăr și alți aditivi, cum ar fi cerealele pentru micul dejun, pastele, biscuiții, gustările ambalate, precum și conservele de carne și supele.

Studiile au concluzionat cǎ gǎtitul acasǎ ar putea ȋntr-adevǎr conduce la o viațǎ mai sǎnǎtoasǎ, ȋnsǎ este nevoie de mai mulți bani, educație ȋn aceastǎ direcție și sprijin din partea organelor avizate. La fel, prețuri mai accesibile pentru alimentele sǎnǎtoase ar fi de un mare ajutor.

 

În colaborare cu Dr. Marius Fodor, medic primar chirurgie generală

Păreri și recenzii

Vizitatorii noștrii au scris următoarele păreri și recenzii despre acest medic/clinică. Adaugă opinia ta despre experiența trăită utilizând formularul de mai jos.

Spune-ți părerea

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.