Back to top

Rata dezvoltării cancerelor legate de obezitate a crescut în rândul generaţiei de „millenials”

mancare obezitate cancer generaţiei de „millenials”

Generaţia millenials sau generaţia Y include persoanele născute între 1980 şi 2000. Un studiu efectuat de Societatea Americană A Cancerului a raportat faptul că ratele pentru unele cancere care sunt strâns legate de obezitate au crescut în rândul acestor persoane în SUA.

Studiul a fost publicat în luna februarie a acestui an şi a descoperit faptul că ratele a 6 din 12 tipuri de cancer legate de obezitate (colorectal, endometrial, de rinichi, de bilă, pancreas şi mielom multiplu) au crescut vertiginos din 1995 până în 2014.

În cazul unor tipuri de cancere, persoanele născute între 1980 şi 1989 au manifestat o rată dublă de risc pentru vârsta lor comparativ  cu persoanele născute între 1945 şi 1954, conform studiului.

Autorul studiului, Ahmedin Jemal a afirmat faptul că, deşi riscul pentru dezvoltarea acestor tipuri de cancere este destul de scăzut în cazul tinerilor, totuşi, rezultatele studiului au implicaţii foarte importante pentru sănătatea publică.

Acesta a mai afirmat şi că situaţia prezentă azi în rândul tinerilor s-ar putea înrăutăţi şi ar putea conduce la un revers al progresului făcut pentru reducerea mortalităţii cauzate de cancer din ultimele câteva decade.

Rata de dezvoltare a cancerelor în rândul tinerilor este îngrijorătoare

Este important de notat şi faptul că incidenţa cancerelor în rândul persoanelor tinere este în general mai scăzută comparativ cu persoanele cu o vârstă mai înaintată. Potrivi unor date din 2015, au existat cu peste 183.000 de cazuri noi de cancer în cazul personelor cu vârste cuprinse înrte 25 şi 49 de ani. Comparativ, s-au raportat 252,000 de cazuri noi pentru persoanele cu vârste cuprinse între 65 şi 69 de ani.

Riscul pentru dezvoltarea cancerului de rinichi, colorectal sau mielom multiplu este mai scăzut pentru persoanele mai tinere comparativ cu cele cu vârste între 60 şi 70 de ani, dar rata acestora este ceea ce îi îngrijorează pe experţi.

Studiul a analizat şi ratele de dezvoltare a 18 cancere care nu au fost legate de obezitate. Doar două dintre acestea au manifestat o creştere, potrivit studiului.

12 tipuri de cancere sunt legate de obezitate

În general, foarte multe studii au evidenţiat o legătură strânsă între obezitate şi multe condiţii de sănătate inclusiv cancerul, diabetul şi hipertensiunea. Anul trecut, un raport emis de Fondul de cercetare a cancerului la nivel mondial a raportat faptul că 12 tipuri de cancer sunt legate de obezitate şi suprapondere inclusiv cancerul colorectal şi cel de sân.

În SUA, costurile alocate tratamentelor pentru obezitate se ridică la aproximativ 149 de miliarde de dolari anual.

Toate aceste lucruri subliniază atât pentru medici cât şi pentru pacienţi importanţa prevenirii obeziăţii. Este vital controlul acestei epidemii la nivel mondial prin dietă, exerciţii şi tehnici specializate de chirurgie bariatrică. Toate acestea pot reduce semnificativ incidenţa noilor cazuri de cancer, potrivit USA Today.

 

În colaborare cu Dr. Marius Fodor, medic primar chirurgie generală și vasculară

 

Păreri și recenzii

Vizitatorii noștrii au scris următoarele păreri și recenzii despre acest medic/clinică. Adaugă opinia ta despre experiența trăită utilizând formularul de mai jos.

Spune-ți părerea

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.