Back to top

Semnale de creștere a rezistenței la antibiotice la infecțiile bacteriene

antibiotice vs microbi (illustratie)

Raportul Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) dezvăluie niveluri ridicate de rezistență a bacteriilor, care provoacă infecții periculoase ale sângelui, precum și o creștere a rezistenței la tratamentul mai multor bacterii care provoacă infecții comune în comunitate, pe baza datelor raportate de 87 de țări în 2020.

Pentru prima dată, raportul sistemului de supraveghere a rezistenței și utilizării antimicrobiene (GLASS) oferă analize ale ratelor de rezistență antimicrobiană (RAM) în contextul acoperirii naționale a testelor, tendințelor RAM din 2017 și date privind consumul de antimicrobiene la oameni în 27 de țări. În decurs de șase ani, GLASS a reușit să obțină participarea a 127 de țări cu 72% din populația lumii. Raportul include un format digital interactiv inovator pentru a facilitat extragerea datelor și realizarea graficelor.

Raportul arată că s-au raportat niveluri ridicate (peste 50%) de rezistență la bacteriile care provoacă frecvent infecții ale sângelui în spitale, cum ar fi Klebsiella pneumoniae și Acinetobacter spp. Aceste infecții periculoase pentru viață necesită tratamente cu antibiotice de ultim resort, cum ar fi carbapenemele. Totuși, 8% dintre infecțiile cu Klebsiella pneumoniae au fost raportate ca fiind rezistente la carbapeneme, crescând riscul de deces datorită infecțiilor netratabile.

Infecțiile bacteriene obișnuite devin tot mai rezistente la tratamente. Peste 60% dintre cazurile de Neisseria gonorrhoea, o boală cu transmitere sexuală obișnuită, au prezentat rezistență la unul dintre cele mai utilizate antibacteriene orale, ciprofloxacina. Peste 20% dintre cazuri de E.coli - cel mai comun patogen în infecțiile tractului urinar - au fost rezistente la ambele medicamente de primă linie (ampicilina și co-trimoxazolul) și tratamentele de a doua linie (fluoroquinolonele).

"Rezistența antimicrobiană subminează medicina modernă și pune milioane de vieți în pericol", a declarat dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus, directorul general al OMS. "Pentru a înțelege cu adevărat gravitatea amenințării globale și pentru a răspunde eficient la RAM din punct de vedere al sănătății publice, trebuie să ne mărim capacitatea de a face teste microbiologice și să oferim date de calitate garantată în toate țările, nu doar în cele mai dezvoltate.”

Deși cele mai multe tendințe de rezistență au rămas stabile în ultimii 4 ani, infecțiile de sânge datorate Escherichia coli și Salmonella spp. rezistente și infecțiile cu gonoree rezistente au crescut cu cel puțin 15% față de ratele din 2017. Mai sunt necesare cercetări pentru a identifica motivele creșterii RAM și în ce măsură este legată de spitalizările crescute și tratamentele cu antibiotic în timpul pandemiei COVID-19. Pandemia a cauzat, de asemenea, că unele țări nu au putut raporta datele pentru 2020.

Analizele noi arată că țările cu o acoperire mai scăzută a testelor, în principal țările cu venituri scăzute și medii, sunt mai predispuse să raporteze rate semnificativ mai mari de RAM pentru cele mai multe combinații "bug-drug". Acest lucru se poate datora (în parte) faptului că în multe astfel de țări, un număr limitat de spitale de referință raportează la GLASS. Aceste spitale sunt ținute ocupat adesea de cei mai bolnavi pacienți care ar fi putut primi tratament antibiotic anterior.

De exemplu, nivelurile medii mondiale ale RAM au fost de 42% (E. Coli) și 35% (Methicilin-resistant Staphylococcus aureus - MRSA). Dar când s-au luat în considerare doar țările cu o acoperire mare a testelor, aceste niveluri au fost mult mai scăzute, 11% respectiv 6,8%.

În ceea ce privește consumul de antimicrobieni/antibiotice la oameni, 65% dintre cele 27 de țări care au raportat rezultatele au atins ținta OMS de a asigura ca cel puțin 60% din antimicrobienii consumați să fie din grupul de antibiotice "ACCESS", adică antibiotice care - conform clasificării AWaRE a OMS - sunt eficiente într-o gamă largă de infecții comune și au un risc relativ scăzut de crearea rezistenței.

Ratele RAM rămân greu de interpretat din cauza acoperirii insuficiente a testelor și a capacității slabe a laboratoarelor, în special în țările cu venituri scăzute și medii. Pentru a depăși această diferență critică, OMS va urma o abordare cu două tăișuri, care vizează generarea de date pe termen scurt prin sondaje și construirea capacității de analiză și raportare pe termen lung pentru supravegherea de rutină. Acest lucru va implica introducerea unor sondaje reprezentative de prevalență RAM la nivel național pentru a genera date de referință și tendințe RAM pentru dezvoltarea monitorizării intervențiilor, dezvoltarea politicilor pentru a îmbunătății situația și o creștere a laboratoarelor certificate care raportează date RAM reprezentative la toate nivelurile sistemului de sănătate.

Răspunzând tendințelor RAM necesită un angajament la nivel înalt din partea țărilor pentru a spori capacitatea de supraveghere și a oferi date certificate, precum și acțiuni de către toți oamenii și comunități. Prin consolidarea colectării de date RAM standardizate și de calitate, următoarea fază a GLASS va susține acțiuni eficiente bazate pe date pentru a opri apariția și răspândirea RAM și pentru a proteja eficacitatea medicamentelor antimicrobiene pentru generațiile viitoare.

Și Uniunea Europeană a abordat această problemă într-o politică comună: "Circa 25 000 de oameni mor anual în UE din cauza unor infecții rezistente – multe dintre acestea fiind infecții asociate asistenței medicale. Odată cu dezvoltarea rezistenței la antimicrobiene, apare și riscul ca infecțiile comune să devină fatale. Neabordarea acestui risc grav pentru sănătate ar putea duce la pierderea a milioane de vieți în fiecare an."

Păreri și recenzii

Vizitatorii noștrii au scris următoarele păreri și recenzii despre acest medic/clinică. Adaugă opinia ta despre experiența trăită utilizând formularul de mai jos.

Spune-ți părerea

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.