Back to top

Stil de viață sănătos = dispoziție bună

Fata bucuroasa cu stil de viață, dispoziție bună

În ziua de azi, un stil de viaţă sănătos poate deveni, de-a dreptul, o provocare, mai ales dacă luăm în considerare multitudinea de alimente procesate, lipsa timpului disponibil pentru exerciţii fizice şi stresul cotidian.

Există prea multe opţiuni de alimente nesănătoase la dispoziţia noastră şi avem o disponibilitate mult prea redusă pentru a face exerciţii fizice. Mai mult decât atât, băuturile carbogazoase sau unele băuturi alcoolice anulează alte alegeri de alimentaţie sănătoasă facute anterior. Îmbunătăţirea stilului de viaţă atrage după sine o multitudine de beneficii pentru sporirea calităţii şi a duratei vieţii noastre.

Care sunt beneficiile unui trai sănătos?

Prevenirea bolilor

Unul dintre beneficiile pe termen lung ale optimizării stării generale de sănătate prin adoptarea unui stil de viaţă potrivit este capacitatea organismului de a-şi creşte potenţialul de evitare a afecţiunilor de sănătate precum bolile de inimă, atacul vascular cerebral şi diabetul.

Astfel de schimbări în viaţa unui om pot fi destul de dificil de pus în practică. Chiar dacă înţelegem pe de-a-ntregul relaţiile complexe dintre consumul unor alimente şi riscurile crescute pentru boli de inimă, de pildă, poate fi destul de dificil să eliminăm obiceiurile negative şi efectele mai multor ani de alimentaţie nesănătoasă.

Totuşi, beneficiile unui stil de viaţă sănătos implică diminuarea unor afecţiuni majore ale sănătăţii precum artrita, osteoporoza, atacul vascular cerebral, diabetul şi alte afecţiuni provocate de imunitatea scăzută care sunt cauzate de greşeli în alimentaţie şi în stilul de viaţă cotidian pe care îl adoptăm.

Prevenirea deteriorării corporale şi a rănirilor

Un trai sănătos implică şi acordarea unei atenţii sporite pentru palierele care ţin de siguranţa noastră şi de riscurile potenţiale de-a ne răni. De pildă, folosirea unor tehnici potrivite de ridicare a greutăţilor va atrage după sine prevenirea apariţiei unor afecţiuni în zona spatelui care ar putea dăinui pentru tot restl vieţii. La fel, alte alegeri inteligente care ne pot feri de multiple accidente implică purtarea unei căşti când mergem cu bicicleta/motocicleta, purtarea centurii de siguranţă în maşină şi altele.

Creşterea nivelului de energie a organismului

Modificarea alegerilor legate de stilul de viaţă şi consumarea alimentelor sănătoase (cereale integrale, carne slabă, produse lactate cu puţine grăsimi, fructe şi legume) nu se referă, în nici un caz, la sculptarea unui trup nerealist de subţire şi la eliminarea de prea multe kilograme. Pe de altă parte, aceste schimbări au ca ţintă energizarea organismului şi menţinerea sănătăţii pentru un timp cât mai îndelungat.

Alimentaţia inteligentă se referă atât la ceea ce consumăm cât şi la felul în care consumăm alimentele. Alimentaţia sănătoasă poate să ne propulseze nivelul energetic şi ne va permite să participăm în cadrul mai multor activităţi zilnice. Confom majorităţii sutdiilor şi cercetărilor, exerciţiile fizice regulate joacă un rol vital în creşterea energiei organismului şi în eliminarea oboselii. Deşi, de regulă, nimănui nu ii surâde ideea de a face exerciţii fizice când se simte obosit, o activitate fizică mai intensă va reduce acea stare de oboseală şi de epuizare.

Exerciţiile fizice ajută de asemenea la transportarea oxigenului şi a nutrienţilor spre ţesuturi şi favorizează buna funcţionare a întregului sistem cardiovascular.

Obiceiurile sănătoase stimulează şi longevitatea, iar, conform datelor colecate în urma mai multor studii, s-a confirmat faptul că un minim de o jumătate de oră de plimbare zilnică va avea drept efect diminuarea considerabilă a riscului de deces prematur. Aşa că, dacă va doriţi să petreceţi un timp cât mai îndelungat avându-i pe cei dragi în viata Dvs. plimbaţi-vă şi sfatuiţiţi-vă prietenii şi familia să facă la fel cel puţin pentru o jumătate de oră, în fiecare zi.

Greutatea corporală sănătoasă

Alegerile sănătoase privind stilul de viaţă implică renunţarea la fumat şi la cantitatea de alcool consumată, modelarea unei diete echilibrate cu multe fructe şi legume, eliminarea alimentelor procesate şi a grăsimilor.

Toate acestea vor avea ca efect final obţinerea unei greutăţi corporale optime, normale pentru fiecare om în parte. O greutate care se situează între limitele nornmale specifice fiecăruia dintre noi va avea capacitatea de a reduce, în mod drastic, riscul de dezvoltare a afecţiunilor inimii şi va conduce la îmbunătăţirea stării generale de sănătate şi a întregii dispoziţii.

Exerciţiile fizice îmbunătăţesc nu doar sănătatea ci şi relaţiile cu ceilalţi

Un minim de exerciii fizice zilnice va îmbunătăţi considerabil dispoziţia generală a fiecăruia dintre noi. Mai mult, ne va consolida şi relaţiile cu noi înşine şi cu restul pamenilor din jur. Cum? Simplu! Cu ajutorul exerciţiilor, vom ajunge să ne simţim mai bine în propria piele, iar o stimă de sine crescută atrage întotdeauna fericire şi o senzaţie de împlinire. Un om fericit, împlinit şi pozitiv va atrage întotdeauna persoane similare în jurul său şi va deborda de pozitivism şi bună dispoziţie, elemente care, din fericire, sunt molipsitoare.

Sănătatea mentală optimă

Sănătatea noastră mentală depinde, de asemenea, de alegerile pe care le facem privind stilul de viaţă şi alimentaţia zilnică. O alimentaţie sănătoasă combinată cu un minim de exerciţii fizice efectuate zilnic ne vor proteja de depresie şi ne vor îmbunătăţi memoria, de asemenea, stabilizându-ne dispoziţia generală.

Odată cu învăţarea şi cu autoeducarea privind felul în care ne putem extinde alegerile alimentare şi in care putem lua decizii inteligente privitoare la stilul nostru de viaţă, vom observa şi apariţia beneficiilor care vin odată cu îmbunătăţirea dispoziţiei noastre şi cu optimizarea stării generale de sănătate a organismului.

Trăind sănătos, vom vedea şi viaţa cu alţi ochi, cu mai mult optimism şi vom favoriza deschiderea spre oportunităţi diverse aducătoare de bună dispoziţie.

Obiceiurile nesănătoase sunt cel mai greu de eliminat şi părăsirea cercului vicios al alegerilor de viaţă nefaste care înrăutăţesc sănătatea şi ne pun viaţa în pericol este cel mai dificl lucru. Însă, odată adoptat, un nou stil de viaţă sănătos va face minuni şi nu veţi regreta niciodată alegerile făcute, fiindcă vă veţi putea bucura de un aspect fizic îmbunătăţit, de o sănătate mentală mai bună şi de un nivel crescut de energie.

 

Păreri și recenzii

Vizitatorii noștrii au scris următoarele păreri și recenzii despre acest medic/clinică. Adaugă opinia ta despre experiența trăită utilizând formularul de mai jos.

Spune-ți părerea

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.