Back to top

Recuperarea după intervenţii de chirurgie estetică

Recuperarea după intervenţii de chirurgie estetică

Unele intervenţii chirurgicale estetice sau procedurile cosmetice sunt destul de simple şi permit pacientului să se întoarcă la activităţile sale zilnice imediat. Însă, altele necesită o recuperare mai indelungată, de la câteva zile până la câteva saptămâni. Pacientul trebuie sa fie foarte bine informat cu privire la perioada de recuperare necesară intervenţiei pe care şi-a ales-o, implicările fiind de natură fizică şi, totodată, emotională.  

După intervenţiile chirurgicale estetice este extrem de importantă urmărirea anumitor paşi pentru o recuperare rapidă, uşoară şi fără complicaţii. În general, pacientul se concentrează asupra rezultatului final, perioada de recuperare devenind greu de suportat, atât din punct de vedere fizic, cât şi psihic. Aşadar, pregatirea pacientului pentru tot ceea ce implică perioada de recuperare constituie un pas important în vederea obţinerii rezultatelor dorite, după părăsirea sălii de operaţie.

Ce ne ajută la recuperare?

O vindecare rapidă poate fi sprijinită printr-o alimentaţie corespunzătoare şi odihnă. În consecinţă, grija pentru organism cu săptămâni sau chiar luni înainte de intervenţia chirurgicală este impetuos necesară. De asemenea, urmărirea cu stricteţe a sfaturilor medicului privind medicaţia pacientului este foarte importantă, căci, uneori, încetarea acesteia înainte de intervenţia chirurgicală poate preveni sângerarea sau tumefierea excesivă.

Starea de spirit

Aspectele emoţionale ale pacientului în urma deciziei de a trece printr-o intervenţie de chirurgie estetică sunt foarte importante, fiindcă, de obicei, accentul se pune pe efectele pozitive ale operaţiei care schimbă viaţa pacientului, în timp ce perioada recuperatorie poate afecta stima de sine a acestuia. Depresia post-chirurgicală care se poate instala în această perioadă are mai multe cauze, însă poate fi înlăturată dacă pacientul se informează despre detaliile privind recuperarea.

Pacientul trebuie să fie conştient că toate întrebările sale au nevoie de răspunsuri, astfel încât să ştie la ce să se aştepte în timpul perioadei de vindecare (felul şi intensitatea durerii, tumefierea, etc.). Discuţiile cu medicul, anterioare procedurii chirurgicale sunt, astfel, cruciale.

Pe parcursul primelor 24-48 de ore după intervenţia chirurgicală este necesară, uneori, prezenţa unei persoane apropiate care să ofere sprijin pacientului, atât fizic, concret, cât şi moral.

Repaus fizic

Odihna din timpul perioadei de recuperare constituie şi ea un pas important, aşadar, rutina zilnică nu trebuie reluată imediat după operaţie, aceasta putând incetini procesul de vindecare. Restricţiile fizice inerente pot cauza o stare de disconfort, însă este esenţial ca pacientul să înţeleagă că este vorba doar de o perioadă tranzitorie.

La fel se întâmplă şi în cazul umflăturilor sau al vânătăilor care pot cauza şi ele stări negative fizice şi emoţionale. Micile ocheade aruncate în oglindă pot demoraliza pacientul, dar şi în cazul acestora este vorba doar de o perioadă de timp până se vor diminua în totalitate. Recomandările medicului în ceea ce priveşte aplicarea gheţii trebuie respectate pentru diminuarea vânătăilor şi a umflăturilor. De asemenea, trebuie evitată îndepărtarea copcilor, a bandajelor şi atingerea inciziilor pentru a se evita infecţiile.

Alimentație adecvată

O dietă echilibrată şi consumul de lichide oferă organismului nutrienţii de care are nevoie pentru o vindecare rapidă, condiție fizică bună şi o stare psihică pozitivă. 

Comunicarea cu doctorul

Intervenţiile de chirurgie estetică pot fi stresante, având în vedere faptul ca ele schimbă vieţi, iar îngrijorarea privind perioada de vindecare este un sentiment perfect normal. Însă, de câte ori este nevoie, pacientul poate apela cu încredere la medicul estetician, fiindcă acesta are o pregatire nu numai pentru intervenţia în sine, ci şi pentru a sprijini pacientul pe parcursul perioadei post-operatorii în ceea ce priveşte starea sa emoţională.

Concentrându-se asupra rezultatului care îi va metamorfoza viaţa şi va face minuni pentru stima sa de sine, pacientul va reuşi să depăşească cu succes perioada de recuperare, iar răbdarea constituie cea mai bună doctorie în vederea atingerii scopului final.

 

În colaborare cu Dr. Lucian Fodor, medic primar chirurgie plastică și microchirurgie reconstructivă

 

Păreri și recenzii

Vizitatorii noștrii au scris următoarele păreri și recenzii despre acest medic/clinică. Adaugă opinia ta despre experiența trăită utilizând formularul de mai jos.

Spune-ți părerea

Plain text

  • Etichetele HTML nu sunt permise.
  • Liniile şi paragrafele sunt rupte automat.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.